Правителството одобри законопроект за промени в Кодекса на труда, с които се

...
Правителството одобри законопроект за промени в Кодекса на труда, с които се
Коментари Харесай

Идват един куп промени за почивките и работното време

Правителството утвърди законопроект за промени в Кодекса на труда, с които се усъвършенства нормативната уредба за работата от разстояние и се регламентира отговорност на изпълнителя за погашение на трудови хонорари на работници и служители при веригите от подизпълнители, оповестиха от пресслужбата на кабинета, съобщи.

Измененията обезпечават по-голяма еластичност и сигурност за работещите и работодателите, в това число във връзка с организацията на здравословните и безвредните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време. Подготовката и приемането на плана за промени в Кодекса на труда е в осъществяване на плануванаъа мярка в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Когато се прави работа от разстояние като допълнение към минималните условия по отношение на наличието на трудовия контракт се планува да се включи и експлицитното уговаряне на мястото на работа от разстояние.

По този метод се основава сигурност в връзките сред служащия и работодателя, защото нито една от страните няма да има право едностранно да го трансформира. От своя страна работодателят ще има опция да подхваща ограничения, с цел да подсигурява безвредни и здравословни условия на труда и да реализира надзор при осъществяването на работата.

При потребление на системи за алгоритмично ръководство и изкуствен интелект работодателят ще има обвързване да дава на работника информация за данните, които се събират и обработват по отношение на работата.

Служителят ще има право да изиска преразглеждане от работодателя или от несъмнено длъжностно лице на автоматизираните решения, взети от системата за алгоритмично ръководство, които засягат правата му.

С цел да се обезпечи по добър баланс сред персоналния и професионалния живот на работещите от разстояние с плана за промени в Кодекса на труда се регламентира така наречен " право на изключване “ - правото на служащия или служителя да не дава отговор на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната отмора.

Новите разпореждания обезпечават равнопоставеност на правата на всички служащи и чиновници при веригите от подизпълнители за гарантиране на изплащането на техните трудови хонорари.

При неплатени заплати те ще имат право да заведат иск против изпълнителя, на който техният шеф е директен подизпълнител.

По този метод се дава спомагателна протекция на служащите и се минимизират предпоставките за неизплащане на техните трудови възнаграждения в случаите на неуредени търговски взаимоотношения при веригите от подизпълнители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР